Ishrana i vitamini u trudnoći

Da ne bih ponavljala mnoštvo informacija koje već postoje na Internetu preporučujem vam nekoliko linkova: Poseban režim ishrane trudnica, Pravilna ishrana u trudnoći i smanjenje rizika u trudnoći.

U knjizi “Šta da očekujete dok čekate bebu” možete naći listu namirnica za trudničku “dijetu” kao i dobre i lake za pripremu recepte. Izdvajam dupli milkšejk, voćni jogurt i integralne palačinke sa (niskokaloričnim) šlagom. 🙂

Ne zaboravite na najmanje 8 velikih čaša vode dnevno i nemojte piti gazirana pića, kafu, kakao i alkohol.

Što se tiče vitamina i minerala, u Švajcarskoj se trudnicama i dojiljama (kao i ženama koje žele da zatrudne) preporučuje Elevit, a u prvim mesecima trudnoće je folna kiselina veoma važna. 0,8 mg folne kiseline koliko sadrži Elevet možete zameniti sa 2 tablete Andreafol-a ili Folio-a. Protiv prevremenih kontrakcija preporučuje se povećana doza magnezijuma kao što je na primer ima u preparatu Magnesiocard (243 mg, 10 mmol). Takođe, u Nemačkoj se pored kompleksa vitamina kao što je Elevit preporučuje i uzimanje Omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje sadrži Femibion preparat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: