Poseta jaslicama

Iako će nam jaslice trebati tek od oktobra 2008. i to samo tokom 2 dana nedeljno ovde se mesta rezervišu i ugovori sklapaju i po godinu dana unapred tako da smo pre par nedelja počeli sa kontaktiranjem pojedinih u našoj blizini. Naravno, iskustva su različita.

I) U jednoj instituciji su se zahvalili na našem e-mailu (u kome smo se interesovali za termin obilaska i da li imaju slobodnih mesta), obavestili nas da smo na listi čekanja ali da možemo da ih obidjemo tek ukoliko budemo dobili mesto. Naravno, kako nam je ta kombinacija suviše nesigurna a i gospodja iz jaslica nije bila izuzetna ljubazna preko telefona dotični više nisu na našoj listi prioriteta. Da li treba da spominjem da u dokumentu koji smo im poslali imaju sve naše podatke tipa zemlje porekla, adrese, broja telefona, imena poslodavca, opisa radnog mesta i sl.

II) U drugoj su nas zvali a odmah nakon što su primili naš e-mail a termin obilaska smo imali juče (11.9.). U tih sat vremena nije bilo dovoljno vremena da se ispričamo sa simpatičnom šeficom poreklom iz italijanskog dela – ostalo je još toliko tema tako da ćemo ih ponovo obići nakon porodjaja – a sva deca su naravno preslatka. Imaju 3 starosne grupe: bebe do 2 godine starosti, decu od 2-3.5 god i decu od 3.5 do 5 god s tim što se sve grupe sreću tokom dana kako bi i mladji i stariji navikli jedni na druge (takozvani Tandem koncept). Ono što nam se takodje dopada je što imaju puno dvojezične i višejezične dece a kako mi planiramo da bebanu uporedo učimo srpski i nemački (u jaslicama će svakako učiti švajcarski nemački) ta otvorenost i tolerantnost prema različitim kulturama nam veoma odgovara. Još nekoliko detalja: veoma su blizu nas, oko 5-10 min peške, imaju 1 vaspitačicu na 3 dece/beba a za našu malenu za sada ima mesta. Ipak, jos uvek nismo sklopili ugovor, sacekacemo porodjaj i obici jos nekoliko jaslica pa ćemo videti u novembru. Takođe postoji mogućnost da se kasnije boravak produži na 3 dana ili vise. O tom potom.

Program prilagodjavanja je standard u svim institucijama u zemlji i traje oko 2-3 nedelje (sa mogucnosti produzenja) kada dete najpre u prvoj nedelji dolazi sa jednim od roditelja prvog dana na 15-30 minuta, pa drugog 30-60 min itd. dok se na kraju ne privikne da ostaje samo po ceo dan bez roditelja.

update:

III) U trećoj instituciji smo imali termin 2. oktobra i dopali su nam se “onako”. Za te jaslice se priča da su najbolji u kraju, možda i jesu ali smo mi donekle razočarani suviše isključivim pravilima i pristupom “mi smo ljubazni, možete sve da nas pitate ali ništa od toga ne može i ne sme da se realizuje”. Primer: imaju prilično nefleksibilan raspored boravka malih beba – izmedju 8:30 i 17:00 – pri čemu nam je prvi termin suviše kasno a drugo suviše rano jer bih u tom slučaju mogla da radim samo 7.5 (bez pauze za ručak) umesto 8.5 sati dnevno (budući tata će opet raditi van Ciriha i za njega će taj raspored biti još teži). Ceo taj raspored su uveli pod izgovorom da je za male bebe suviše da provedu više od 7-8 sati dnevno u jaslicama. Mi to razumemo i verujemo da je tako ali 1) plaćamo punu cenu i odgovornost za bebu je ipak naša, 2) kada neko počne da mi drži pridike i popuje o mom radnom vremenu uz opasku “pa možda ćete moći da se dogovorite sa poslodavcem da ostanete duže kod kuće” (a zna da je godinu dana odsustva nakon porodjaja maksimum u mom slučaju i da imam jedino rešenje da dam otkaz i potpuno prestanem da radim) onda mi se jednostavno podigne kosa na glavi. Takodje, program prilagodjavanja može da se započne samo početkom meseca i plaća se puna cena iako dete na početku dolazi na svega 30-60 minuta i prati ga jedan od roditelja. I na kraju, jedna od šefica vrtića je na nas ostavila utisak prilično nefleksibilne osobe.

Ipak, prijavili smo se na listu čekanja pa ćemo videti. Prednost ovih jaslica je svakako da su nam najbliži, bukvalno na 5 min peške i da imaju veće prostorije od II) i veliki prostor za igranje napolju što II) na žalost nema.

IV) Juče (4.10.) smo obišli i četvrtu instituciju koja nam se veoma dopala. Jedini nedostatak je što su malčice dalje od nas i ne postoji direktna autobuska ili tramvajska linija (morala bih da pešačim oko 15 min što zimi baš nije veselo ili da je tata svakog dana vozi kolima) i što kao i II) nemaju sopstveni prostor za igranje napolju ali su zato veoma blizu jednog velikog gradskog igrališta i mesta za okupljanje. Prostorije su definitivno najveće od svih koje smo videli do sada i jednostavno prelepe. Poželela sam da sam ponovo mala i da mogu da se igram tamo. 🙂 Sledeće godine će uvesti još jednu medju-grupu za decu izmedju 1 i 2 godine starosti jer su primetili da je večina 1-godišnjaka suviše aktivna za bebe od npr 4 meseca a istovremeno mala za grupu dece stariju od 2 god. Imaju čak i pre-school grupu na engleskom za decu stariju od 3 godine. Vaspitačice deluju preljubazno i totalno cool a javićemo im se nakon porodjaja kako bi smo videli da li možemo da sklopimo ugovor.

Trenutna situacija: Najverovatnije ćemo što pre rezervisati mesto u II) sa nadom u mesto u IV) a ako eventualno dobijemo mesto u III) (što nećemo znati pre leta 2008) pokušati da pregovaramo sa njima o vremenu dolaska i odlaska pa ako nam uspe razmisliti još jednom da li da ih prihvatimo.

update februar 2008: Šta se u međuvremenu odvijalo: najpre smo se odlučili za mesto u IV) i potpisali ugovor sa njima da bi smo nakon 6 meseci čekanja na II) koje je blizu nas i ima lepu baštu i igralište za decu dobili mesto i kod njih. Otkazali smo ugovor u IV) i potpisali sa II) i nadamo se najboljem. 🙂

Advertisements

Tags: ,

5 Responses to “Poseta jaslicama”

 1. JagodicaBobica Says:

  Super je sto na sve uspevas da mislis 🙂 Ja za sada se samo koncentrisem na to kako cu da preguram porodjaj, da budem u sto boljoj fizickoj kondiciji,a da se pri tome ne preforsiram. Ipak, znam da u Srbiji vlada haos po obdanistima. Nama savetuju da se prijavimo na listu cekanja odmah nakon sto se dete rodi, ako zelimo da ga za godinu/dve damo u obdaniste…Naravno, pricam o drzavnim obdanistima.Ima i privatnih,ali su papreno skupa…No,ima jos vremena da o tome mislimo.

 2. makilica Says:

  Jagodice, mnogi mi kazu da preterujemo sa pripremama 🙂 ali upravo zato sto nemamo drugo resenje u vidu baka, tetki i sl. koji bi cuvali dete moramo da nadjemo mesto na vreme a svakako nam je lakse da to sada obavimo dok imamo malo slobodnog vremena nego kada se malena bude rodila … U svakom slucaju, drzi fige. 🙂

 3. Miini roditelji Says:

  Sada ste verovatno obišli i treće obdanište, ali zvučiš kao da ste se već opredelili za drugo (i stvarno po priči izgleda kao odlična sredina za vašu devojčicu).

  Uzgred, ostalo je još dvadesetak dana do porođaja i porodica Đorđević vam želi da sve prođe u najboljem redu i jedva čekamo da “upoznamo” vašu (super)devojčicu.

 4. makilica Says:

  Porodice Đorđević, pročitajte update teksta 🙂 i hvala najlepše na svim željama. Pišemo se i čitamo uskoro.

 5. Bebin polazak u jaslice « Mother in Switzerland - Mama u Švajcarskoj Says:

  […] polazak u jaslice Nakon nekoliko poseta jaslicama i dugog procesa odlučivanja i čekanja na slobodno mesto kao i skoro godinu dana provedenog kod […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: