Literatura o trudnoći

Nemam puno knjiga na srpskom (u principu ih i nema puno o trudnoći na tržistu) ali snalazim se i za sada uglavnom čitam literaturu na nemačkom i engleskom. Kako je ovaj blog posvećen upravo budućim mamama u Švajcarskoj nadam se da će vam ova lista biti od koristi.

1. Babycare before birth (na nemačkom: “Das Beste für Ihr Baby : wie Sie während der Schwangerschaft optimal für Ihr Kind sorgen”) – autor je Zita West koja je izdala još par knjiga, izmedju ostalog i “Natural preganancy”. Odlična knjiga o zdravlju i ishrani tokom trudnoće sa sjajnim tabelama namirnica i potrebnim vitaminima.

2. Šta da očekujete dok čekate bebu – Arlene Eisenberg. Sve pohvale. Neke teme sam pročitala i po tri puta. 🙂

3. What to expect the first year – Arlene Eisenberg. Nastavak “Šta da očekujete dok čekate bebu”, postoji i “What to expect the toddler years”.

4. Ingeborg Stadelmann – Die Hebammen-Sprechstunde. THE ONE knjiga koju je napisala jedna nemačka babica koja zaista pokriva sve o trudnoći, porodjaju, i nezi bebe i prvim nedeljama nakon porodjaja. Ingeborg je veliki pristalica alternativne medicine (homeopatija, aromaterapija) i ako tražite detaljne tekstove o epiduralnoj anesteziji i carskom rezu ova knjiga nije za vas.

5. Silvia Höfer – Hebammen Gesundheitswissen. Takodje odlična literatura, mešavina “školske” i alternativne medicine i veoma laka za čitanje zahvaljujući odličnom dizajnu.

6. Beatrix Kruse – Baby-Management. Kako sa što manje (takozvanom Easy Baby metodom) postići što više a pri tome ne biti okarakterisan kao loš roditelj. Uskoro počinjem da je čitam.

7. Birgit Gebauer-Sesterhenn, Dr. med. Manfred Praun – Babybuch. Sve o bebama u prvoj godini.

8. Françoise Barbira Freedman – Joga u trudnoći (“Yoga for Pregnancy, Birth & Beyond”). Fenomenalne vežbe sa odličnim uputstvima i slikama, organizovane po tromesečjima.

9. Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann – Stillen (dojenje). Sve o dojenju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: